Masuri inovative de ocupare și combatere a sărăciei și excluziunii sociale

Obiective turistice

Obiective turistice Baia Sprie

Rezervaţia fosiliferă Chiuzbaia
Rezervaţia Creasta Cocoşului
Lacul albastru (Monumente ale naturii)
Lacul Bodi
Pârtii de schi
Complexul turistic Suior: este amplasat la 11 km de orasul Baia Sprie într-un cadru peisagistic montan deosebit, are o capacitate de cazare de 99 de locuri, dispune de restaurant, cramă, braserie, terasă. Complexul dispune de asemenea de o sală de conferinţă, o sală de fitness, saună, jacuzzi, solar, masaj, biliard, tenis de masa, darts. Baza sportivă este formată din terenuri de sport, teren de tenis pe zgura, poligon şi echipamente de paint ball, pârtii de schi cu o lungime totală de 3600 m dotate cu telescaun cu o capacitate de 1250 turişti pe oră şi pârtie de săniuţe. În dotarea complexului se află şi un parc pentru distracţia copiilor dotat cu un joc gonflabil de 21 m lungime.
Cabana Mogosa, aşezată pe malul lacului Bodi, la o altitudine de 731 m, şi la o distanţă de 10 km de Baia Sprie, dispune de 89 locuri de cazare în camere cu unul, doua sau trei paturi, restaurant cu 100 locuri şi terasă cu 150 de locuri. Complexul mai dispune de o bază de agrement-sport cu terenuri de tenis handbal şi baschet. În apropierea cabanei se află cea mai lungă pârtie de schi amenajată din zonă, cu o lungime de 3,8 km şi o diferenţă de nivel de 600 m, pârtia dispune de un telescaun cu o capacitate de 600 de turişti/oră, ce face legătura între cabană şi vârful Mogosa.
Pe lângă bazele turistice amenajate în jurul băii Sprii găsim şi arii naturale protejate de interes turistic.
Un astfel de loc este şi cel situat pe dealul Minei la 3 km de oraş, unde în anul 1920, prin prabuşirea unei vechi galerii de mină s-a format un frumos lac artificial. Rezidurile metalice cu abundenţă de ioni de cupru şi sulfat de fier, face ca apa acestui lac, să capete cu timpul o culoare verzuie, dar în anumite condiţii meteo şi de luminozitate, aceeaşi apă să devină albastră de aici şi denumirea lacului de lacul Albastru.
Rezervaţia geologică Creasta Cocoşului, din M-tii Gutii, a fost declarată arie ocrotită în 1954. Creasta reprezintă o porţiune dintr-un vechi crater vulcanic constituită din punct de vedere petrografic din andezite bazaltice cu piroxeni şi biotit de Gutii. Accesul la rezervaţie se poate face urmând doua trasee: unul pe Valea Suiorului şi celalalt din durmul naţional ce leagă Baia Sprie de Maramureşul istoric prin dreptul hanului PINTEA VITEAZUL urmând marcajul turistic.
O altă zona naturală protejată, de un interes aparte, este cea a Văii Chiuzbaii, unde pe versantul sudic al Vârfului Ignis pe o suprafaţă de 50 ha se află rezervaţia fosiliferă Chiuzbaia. Flora fosilă din această rezervaţie cuprinde 55 de familii, 107 genuri şi 240 specii. Localitate aparţinătoare de oraşul Baia Sprie, Chiuzbaia este o aşezare pitorească situată într-o depresiune intramontană deosebită, marginită de abruptul stâncos al Vârfului Ignis şi de conurile vulcanice: Chiuz, Poca si Măgura.
Tautii de sus este a doua localitate aparţinătoare oraşului Baia Sprie. Aceasta face legătura la vest cu Municipiul Baia Mare. Tautii de Sus este renumit ca limită maximă de nord a arealului de păduri de castani comestibili din România.
Turism:
Oraş minier atestat documentar în anul 1329, Baia Sprie ăşi menţine în timp o individualitate aparte în zonă, oferind vizitatorilor multe obiective turistice de interes cum ar fi :
- centrul vechi al oraşului de forma unui trapez alungit ce se îngustează spre est, cuprinde un complex arhitectural deosebit cu monumente istorice şi de arhitectură veche, edificat în secolele XVIII-XIX.
- Primaria oraşului Baia Sprie, a fost construită în naul 1739 în stil baroc, pe riunele vechii clădiri a primăriei distrusă de tătari în anul 1539, emblema minieră a celor două ciocane încurcişate poate fi văzută pe bolta celor două intrări în subsolul clădirii, împreună cu înscirsul 1798.
- Biserica romano-catolica din piaţa. Libertăţii este o construcţie monumentală cu două turnuri înalte purtătoare a două cruci aurite, ridicată în stil neoclasic între anii 1847-1855, este flancata la intrare de statuile impunătoare a doi sfinţi.
- Biserica reformata a fost ridicată în anii 1889-1890.
- Biserica ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului’’, fosta şi biserica greco-catolica a fost ridicată în anul 1793, cu altar în stil tipic rasăritean, cu acoperişul turnului mai deosebit în formă de bulb, biserica este cel mai vechi lacaş de cult din Baia Sprie.
- clădirea masivă a fostei direcţii a minelor, a fost construită în 1733 şi a găzduit în timp instituţii legate de activitatea de bază a oraşului, adică mineritul. Astăzi clădirea va fi renovată şi tranformată în hotel.
Ca edificii de importanţă istorică şi arhitecturale deosebite, mai amintim :
- clădirea actualei şcoli generale nr. 1, cunoscută şi sub numele de Zarda terminată în anul 1890;
- fântana lui Stoll situată pe latura sudică a bisericii romano catolice montaj metalic clasic realizat în a doua jumatate a secolului al XIX-lea purtând numele primarului din acea vreme ;
- casa Samuel Csaszi, casă veche şi modestă din lemn ridicată în anul 1754 probabil una din cele mai vechi case de acest fel existente în zonă
- capela Calvaria biserica ridicată în anul 1848 sub dealul Minei, o construcţie caracteristică prin forma cilindircă a altarului.
Alte obiective de interes turistic a oraşului Baia Sprie ar fi:
- monumentul ridicat în piaţa Libertătţi, în anul 1992, în cinstea eroului sublocotenent post mortem Horia Daniel căzut la datorie în timpul tragicelor evenimente din Decembrie 1989. În anul 2004, cu ocazia aniversării a 675 de ani de atestare documentara a oraşului Baia Sprie, se sfinţeşte în acelaşi loc monumentul care împreună cu primul formează grupul monumental "in memoriam’’. Un pios si sincer omagiu adus tuturor baisprienilor jertfiti pe altarul muncii, credinţei şi demnităţii umane după cum putem citi chiar pe placa acestuia: "La poalele dealului Minei zac speranţele strămoşilor. Credinţa, demnitatea şi munca sunt armele cu care întâmpinăm viitorul’’.
- parcul de sculptură modernă, situat la bifurcaţia drumului spre Cavnic, cuprinde statui de marmură realizate de artişti contemporani, pe parcursul mai multor tabere de sculptură organizate în zonă.
Împrejurimile oraşului Baia Sprie, sunt cele mai importante locuri de interes turistic din zonă.
​Indiferent de anotimp, complexul turistic Suior şi cabana Mogosa se pun la dispoziţia turiştilor cu bogate şi diverse activităţi recreative.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 Axa prioritară 4: „Incluziunea socială și combaterea sărăciei” Obiectivul tematic 9: Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare Titlul proiectului: „Măsuri inovative de ocupare și combatere a sărăciei și excluziunii sociale” ID proiect: POCU/20/4/2/101898 Beneficiar: Oraş Baia Sprie, Județul Maramureş Conţinutul acestor materiale aferente site-ului nu reprezintă obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, vizitati www.fonduri-ue.ro